Neuvěřitelné záběry ledních medvědů v moři skrývají mnohem smutnější pravdu

Studium velkých masožravých savců není bez problémů, zvláště když žijí na odlehlých místech. Zatímco stopy byly používány dříve, použití obojků GPS v kombinaci s kamerami poskytlo výzkumníkům příležitost dozvědět se více o tom, jak lední medvědi (Ursus maritimus) využívají půdu k lovu a dopady, které to bude mít na jejich zdraví a populaci, protože mořský led bude nadále ubývat.

Typicky lední medvědi v této oblasti západního Hudsonova zálivu v Kanadě loví kroužkované (Pusa hispida) a tuleni vousatí (Erignathus barbatus) z ledové pokrývky, nejčastěji koncem jara a začátkem léta, kdy tuleni rodí. S ubýváním mořského ledu jsou lední medvědi nuceni trávit více času na souši lovem jiné kořisti. Výzkumníci studovali 20 jednotlivých ledních medvědů po dobu tří týdnů během srpna a září každého roku od roku 2019 do roku 2022.

Arktický mořský ekosystém zažívá jak úbytek mořského ledu, tak i zmenšení rozsahu a tloušťky, což vede k tomu, že medvědi tráví více času na souši. Současný výzkum ukázal, že období bez ledu v Hudsonově zálivu se v období 1979-2015 prodloužilo o tři týdny, což znamená, že lední medvědi jsou na souši přibližně 130 dní.

Některé předpovědi naznačují, že 24 procent dospělých polárních samců zemře hladem, pokud se toto období prodlouží na 180 dní.

„Protože jsou lední medvědi nuceni na pevninu dříve, zkracuje se tím období, kdy normálně získávají většinu energie, kterou potřebují k přežití,“ řekl hlavní autor Anthony Pagano, biolog výzkumu divokých zvířat z US Geological Survey Program pro výzkum ledních medvědů a bývalý Postdoktorandský výzkumník Washington State University, v prohlášení, které viděla IFLScience. “S rostoucím využíváním půdy se očekává, že pravděpodobně zaznamenáme nárůst hladovění, zejména u dospívajících a samic s mláďaty.”

Tým chtěl zjistit, zda lední medvědi během tohoto období bez ledu snížili svůj energetický výdej na souši. Měřili energetický výdej, stravu, chování, aktivitu, rychlost pohybu, chemii krve a složení těla u osmi dospělých žen, pěti dospělých mužů, čtyř subdospělých žen a tří subdospělých mužů.

Tým našel velké rozdíly u každého z ledních medvědů. Dospělé a subdospělé samice trávily kolem 13 procent svého času jídlem, nejčastěji konzumovaly bobule. Tři jednotliví medvědi strávili 10–16 procent svého času plaváním, a zatímco dva ze tří našli během těchto plaveckých období mrtvá těla, kterými se mohli živit, každý z nich strávil minimální čas krmením navzdory vysokým energetickým nárokům plavání.

To naznačuje, že medvědi se ve vodě snaží krmit a jeden medvěd byl pozorován prostřednictvím záběrů kamery, jak se snaží přivést mrtvolu tuleně zpět na břeh, ale během plavání jej upustil.

Nedávno zemřel na Aljašce lední medvěd poté, co zkonzumoval ptačí mršinu nakaženou ptačí chřipkou.

lední medvěd spí na trávě s obojkovou kamerou připevněnou na krku

Lední medvěd dřímá na souši v západním Hudsonském zálivu s nasazenou obojkovou kamerou.

Obrazový kredit: Anthony Pagano

„Ani jedna ze strategií nedovolí ledním medvědům existovat na souši po určitou dobu. Dokonce i medvědi, kteří sháněli potravu, ztráceli tělesnou hmotnost stejným tempem jako ti, kteří leželi,“ řekl Charles Robbins, ředitel Medvědího centra Washingtonské státní univerzity a spoluautor studie.

Celkově navzdory různým strategiím hledání potravy a odpočinku 19 z 20 studovaných medvědů zhublo během třítýdenního období mezi 8 a 36 kilogramy (17-79 liber). V průměru to znamenalo ztrátu hmotnosti přibližně 1 kilogram za den (2,2 libry). Pouze jeden medvěd přibral na váze poté, co na souši našel mrtvou mrtvolu mořského savce. To naznačuje, že jak bude mořský led dále ubývat a medvědi tráví déle na souši, budou vystaveni zvýšenému riziku hladovění.

Tento problém se nevyskytuje pouze v Kanadě. V Norsku snímek spícího ledního medvěda získal ocenění a přinesl světlo do redukce mořského ledu po celém světě.

Studie je publikována v Nature Communications.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *